top of page
Search
  • Writer's pictureHeli Rämäkkö

Laki räikeästä potilasturvallisuuden vaarantamisesta

1.2. 2022 astuu voimaan Tartuntatautilain pykälä 48a. Seuraavassa voit lukea, mitä se tarkoittaa paperilla ja minä kerron sen jälkeen, mitä se tarkoittaa käytännössä.


PAPERILLA:


Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilakiin uuden väliaikaisen pykälän 48 a.

Pykälän 1 momentin mukaan:

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kaikissa tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, joka ei ole osoittanut, että hänellä on rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun laboratoriovarmistetun taudin antama suoja covid-19-tautia vastaan.

Työntekijä, joka ei lääketieteellisistä syistä voi ottaa rokotetta, voi osoittaa suojan covid-19-tautia vastaan todistuksella hänelle enintään 72 tuntia ennen työvuoroon saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta.

Tartuntatautilain väliaikainen 48 a pykälä tuli voimaan 1.1.2022 ja on voimassa 31.12.2022 saakka. Säännöksen 1 ja 3 momentin soveltamisessa on 30 päivän siirtymäaika.


https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/eri-kohderyhmien-rokottaminen/sosiaali-ja-terveysalan-henkiloston-rokotukset/valiaikainen-tartuntatautilain-48-a-pykala-sosiaali-ja-terveydenhuollon-palveluissa-


KÄYTÄNNÖSSÄ:


Tätä lakia laatineet henkilöt ja tästä äänestäneet päättäjät ovat täysin irti realiteeteista. Näin on useinkin, kun puhutaan sote- tai hoitoalasta. Käsitystä arjesta ja todellisuudesta kentällä ei ole. Päätöksiä on helppo tehdä, kun ei tiedä, mitä päättää ja ajattelee vain tekevänsä hyviä asioita. Asian äärelle pysähtymistä ei ole, ei myöskään järkeä tai sydämen viisautta. Käytännössä tämä lakipykälä on täysi susi, kuolleena syntynyt ja vessapaperia. Pykälässä on maininta, että työnantaja voi käyttää tarvittaessa rokottamattomia työntekijöitä ja tämä tilanne on käytännössä kaikkialla, koko ajan. Järkevä työnantaja toimii niin, että jättää tämän pykälän omaan arvoonsa ja keskittyy huolehtimaan työntekijöidensä jaksamisesta ja työhyvinvoinnista sen sijaan, että joko pakottaa työntekijän ottamaan vasten tahtoaan itseensä teknologiaa, joka ei estä millään tavalla tartuntoja eikä lisää potilasturvallisuutta tai lopettaa työntekijän palkanmaksun. Täytyy tässä todeta, että mitään NÄIN idiottimaista tämän koronateatterin aikana ei vielä ole nähty, vaikka idioottimaisuuden TOP100 on toki nähty ja se jaksaa hämmästyttää päivästä toiseen.


Sote- alalla on menty jo vuosia veitsenterällä. Veitsenterällä tarkoittaa sitä, että henkilöstöresurssit ovat todella tiukat. Lähiesimiehet käyttävät monin paikoin lähes kaiken aikansa siihen, että saavat kaikkiin työvuoroihin järjestettyä riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa, eikä se aina edes onnistu. Potilasturvallisuus vaarantuu jatkuvasti! Sijaisia ei ole, sillä esimerkiksi kätilöitä ja sairaanhoitajia ei tällä hetkellä ole kotona pötköttelemässä ja odottamassa soittoa töihin. Kaikki ovat remmissä jo tai sitten vaihtaneet alaa kokonaan. Työvuorojen vaihto tai pidennys, vapaapäivien peruminen/vaihtaminen tai soitto töihin vapaalta ovat arkipäivää. Henkilöstö joustaa ja joustaa. Tätä on jatkunut jo vuosia ja korona on tuonut mukanaan entistä enemmän haasteita. Testaaminen, jäljittäminen ja rokottaminen ovat syöneet resursseja ja totta kai myös koronapotilaat ovat lisänneet tehoilla kuormitusta. Heitä ei kuitenkaan enimmillään ole ollut kuin noin 80 teholla, kun ärhäkkänä influenssavuotena tehopotilaita voi olla jopa 100. Ei ole siis kyse varsinaisesti koronapotilaiden määrästä, kyse on resursseista. Nythän olemme jo saaneet kuulla, miten alhaalla Suomi on tehohoidon ja ylipäänsä terveydenhuollon kantokyvyssä.


Henkilöstö on uupunutta ja stressaantunutta. Ymmärrämme jokainen, kun pysähdymme miettimään sitä, mitä jatkuva joustaminen ja liian vähällä porukalla tekeminen työssä, jossa on kyseessä ihmisten terveys ja henki, vaatii. Kukaan ei jaksa sitä loputtomasti ja noidankehä syvenee.

Koronarokotteesta loihdittiin vuoden 2021 aikana pelastava taikatyökalu, joka vaikutti ratkaisevan KAIKKI sotealan ongelmat. Kun KAIKKI ottavat sen, KAIKKI ratkeaa. Painostus alkoi vuoden 2021 alussa. Sote- alan henkilöitä velvoitettiin vahvasti ottamaan tämä juuri hätäluvalla/ehdollisella myyntiluvalla markkinoille tullut rokote, jolle oli tehty kliinisiä tutkimuksia ihmisillä ensimmäistä kertaa koskaan, kahden kuukauden ajan tuotteen valmistajan omasta toimesta. En malta jälleen kerran olla mainitsematta, että tuotteen valmistajalla ei ole vastuuta valmistamastaan tuotteesta ja sen aiheuttamista ongelmista tai haitoista/sairauksista. En malta myöskään olla mainitsematta, että normaalisti turvallisen rokotteen tutkimiseen käytetään 10 vuotta, nopeutettu aikataulu vie sekin viisi vuotta. Nyt aika lyhennettiin 10 kuukauteen, josta noin kaksi kuukautta tutkittiin ihmisillä.


Monet erityisesti sairaalatasolla toimivat ammattilaiset ottivat tämän rokotteen pikaisella tahdilla kolmen viikon välein heti alkuvuodesta 2021. Rokotteiden väliä pidennettiin nopeasti kolmeen kuukauteen, koska huomattiin, miten vakavia reaktioita se aiheuttaa. Todella iso osa henkilöstöstä sairastui voimakkaasta rokotereaktiosta useiksi päiviksi rokotteiden jälkeen ja monet saivat myös pysyviä, arkea haittaavia haittavaikutuksia, kuten rytmihäiriöitä, erikoisia hermokipuja, päänsärkyjä, kuukautishäiriöitä ja mitä moninaisempia vaivoja.

Valtava painostus rokotteeseen alkoi kautta kansan, siirtyen yhä nuorempiin ikäryhmiin. Jo tämän valtavan mainoskampanjan somesuosituksineen ja pizzalahjakortteineen olisi pitänyt käynnistää useimpien ihmisten hälytyskellot, vaan ei. Media hoiti tehtäväänsä pelotellen ja syyllistäen ihmisiä sitä tahtia, että harvalla hälytti. Sairaalasta uutisoitiin hurjaa propagandaa siitä, miten hoitajat ja lääkärit nääntyvät rokottamattomien koronapotilaiden massan alla. Teholla työskentely ON raskasta ja koronapotilaiden hoito ON vaativaa ja vaatii paljon resursseja, se on aivan totta ja kaikki arvostus tulee antaa näille ammattilaisille. Se, että rokotteen katsottiin olevan ratkaisu tähän ongelmaan, ei kuitenkaan ollut se ainoa totuus. Sen sijaan, että syyllistetään ja pelotellaan kansaa, olisi voitu vahvasti kannustaa ja suositella, että riskiryhmäläisen kannattaa harkita rokotetta itselleen ja miettiä myös, voiko elämäntavoilla kohentaa omaa vastustuskykyään ja vähentää osaltaan vakavan tautimuodon riskiä. Tällaisista asioista ei ole puhuttu koko korona- aikana.


Ja tottakai olisi ollut paljon aikaa panostaa terveydenhuollon kantokykyyn ja vahvistaa sitä. Näinkään ei toimittu. Sen sijaan, loppuvuodesta 2021, kun jo yli 80% kaikista yli 12- vuotiasta oli rokotettu kahteen tai jopa kolmeen kertaan, päätettiin, että sote- henkilöstö täytyy käytännössä pakkorokottaa. Tuossa vaiheessa oli jo varsin selvää, että tämä mRNA- injektio on ns. vuotava rokote, joka ei ehkäise lainkaan tartuntoja, ei anna laumasuojaa, eikä vähennä viruksen esiintymistä väestössä. Ainoa sen tarjoama mahdollinen vaikutus on vaikean tautimuodon ehkäisy tai lieventäminen henkilöllä, joka rokotteen ottaa ja vaikean tautimuodon riski koskee THL:n mukaan vain tiettyjä ryhmiä. Kuitenkin, tartuntatautilain pykälää perusteltiin potilasturvallisuudella ja hauraiden potilas/asiakasryhmien suojaamisella. MITEN POTILASTURVALLISUUS LISÄÄNTYY? Ja ennenkaikkea, miten se lisääntyy, jos täysin terve ja työkykyinen, vieläpä kaikilta mahdollisilta rokotehaitoilta säästynyt ammattilainen laitetaan kotiin ilman palkkaa, kun hän ei ota rokotetta, joka ei estä tartuntoja?


Laissa on niin runsaasti porsaanreikiä, että sillä voi sitä arvioineen lakimiehen mukaan pyyhkiä vaikka takapuolensa. Monissa sote- alan työpaikoissa ollaan tällä hetkellä siinä tilanteessa, että jopa 20-50% erikoisalojen osaajia jouduttaisiin laittamaan ulos ja tämä ei tietenkään käytännössä ole mitenkään mahdollista. Työhön soveltumattomat lisäksi lisääntyvät koko ajan, sillä alkuvuodesta tiuhalla aikataululla kaksi rokotetta ottaneet ovat jo aikapäiviä sitten menettäneet "suojan" jota ei siis koskaan oikeastaan ollutkaan, eivätkä suostu ottamaan enää kolmatta tehotonta piikkiä ja haittavaikutusten riskiä itselleen. Toistuvat mRNA- rokotteet voivat heikentää omaa immuniteettia ja nyt jo havaitaan, että omikronin myötä tilanne on melko katastrofaalinen; omikron tarttuu ihan kaikille, jos on tarttuakseen. Tämä totta kai vaikeuttaa sote- alan tilannetta, kun paljon henkilöstöä on flunssassa. Rokotteista on jäänyt terveellä, alle 70- vuotiaalla väestöllä käteen oikeastaan vain heikentynyt immuniteetti ja mahdolliset haittavaikutukset. Ei mitään muuta. Pfizerin liikevaihto sen sijaan kipusi viime vuonna 100 miljardiin euroon.


Järkevä työnantaja siis ei vain välitä mitään tästä 1.2. voimaan astuvasta pykälästä. Valitettavasti kaikki eivät ole järkeviä työnantajia, vaan tämän kuolleena syntyneen pykälän varjolla aiheutetaan aivan VALTAVA määrä pahoinvointia, stressiä, ahdistusta, surua ja epätoivoa jo valmiiksi raskaalla ja uppoamaisillaan olevalla alalla. Yksittäisiltä ihmisiltä lopetetaan palkanmaksu 1.2. alkaen, jos he eivät suostu ottamaan tätä rokotetta siihen mennessä, aloittaen näin "suojan" rakentamista tai onnistu saamaan tartuntaa jostain, jolloin saavat puoli vuotta lisäaikaa. Tilanteet ovat täysin mielivaltaisia ja työnantajat toimivat aivan miten sattuu ja hyvin kirjavasti. Osa henkilöstöstä on taipunut hakemaan rokotteen ihan vain siksi, että saa elannon ja maksettua asuntolainan. Tämä on jotain niin järkyttävää, että sitä on vaikea hahmottaa vuonna 2022. Toiset taas eivät suostu tähän mitenkään ja jättäytyvät tyhjän päälle 1.2. alkaen, sillä rahaa ei tule mistään.


Sen lisäksi, mitä tuskaa ja murhetta tällä aiheutetaan ihmisille, VAARANNETAAN RÄIKEÄSTI POTILASTURVALLISUUTTA. Sitä vaarannetaan laittamalla terveitä alan ammattilaisia pois työstä, jolloin resurssit huononevat entisestään. Myös rokotettujen, koronapositiivisten, mutta oireettomien työntekijöiden tietoinen käyttö työssä samalla, kun rokottamattomat altistuneet ja terveet ihmiset laitetaan karanteeniin, on potilasturvallisuuden räikeää vaarantamista.


Tämä lakipykälä 48a tulee poistaa välittömästi. Sitä odotellessa, ammattilainen: Vaadi KAIKKI asiat paperille. Jää kotiin, kun et saa enää mennä töihin. Keitä kuppi teetä. Ulkoile. Rauhoitu. Usko, että elämä kantaa. Hae sosiaalitoimesta rahaa. Harkitse, menetkö enää, kun ne soittavat sinua muutaman päivän päästä takaisin töihin. ELÄMÄ KANTAA SINUA, luota siihen.6,979 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page