top of page
Search
  • Writer's pictureHeli Rämäkkö

Teille, sotealan ammattilaiset.

Updated: Sep 3, 2022

Haluan kirjoittaa tämän postauksen tueksi jokaiselle sellaiselle sotealan ammattilaisille, joka on joutunut tämän vuoden aikana vaikeisiin tilanteisiin puolustaessaan itsemääräämisoikeuttaan omasta kehostaan suhteessa toimeentulon hankkimiseen. Haluan kannustaa teitä pitämään edelleen oikeuksistanne kiinni, niin loputtoman turhauttavia ja absurdeja tilanteita kuin kentällä onkin.


Teille, joita on nöyryytetty, laitettu kotiin ilman palkkaa, eristetty työkavereista: Lähtekää opiskelemaan jotain muuta ja etsikää uusi suunta elämässä. Kenenkään ei tarvitse nöyrtyä pompotteluun, ilkeyteen ja mielivaltaan eikä siihen, että esimies sanoo "Minä teen vain mitä käsketään". He eivät todellakaan ymmärrä mitä he tekevät, mutta ymmärtäkää te. Teille, jotka olette vasten tahtoanne taipuneet toimeentulon menettämisen pelossa ottamaan piikkejä: Älkää tehkö sitä enää. Ja teille, jotka otitte piikit ilolla, mutta saitte haittoja tai jouduitte älyttömään sairastelukierteeseen: Älkää ottako niitä enää. Ja teille, joilla on kaikki kunnossa ja uskotte näiden pistosten tarpeellisuuteen: Ottakaa niin monta kuin haluatte, mutta olkaa solidaarisia niille työkavereille, jotka haluavat valita toisin.


Minä tiedän ja te tiedätte, millaista kentällä on. Tartuntatautilain pykälä 48a, jonka tarkoitus on lisätä potilasturvallisuutta, on täysin perusteeton. Sen lisäksi, että se on perusteeton, se rikkoo ihmisen perusoikeuksia ja vieläpä vaarantaa potilasturvallisuutta, aivan päinvastoin kuin mitä sen tarkoitus oli. Potilasturvallisuus vaarantuu ehdottomasti, kun erittäin kokenutta osaajaa turvallisempi valinta on vastavalmistunut, kunhan hän vain on ottanut koronarokotteet. Potilasturvallisuus vaarantuu, kun tilanteessa, jossa ammattilaisia on jo valmiiksi aivan liian vähän töissä, täysin terveitä ihmisiä siirretään pois potilastyöstä tai pahimmassa tapauksessa palkanmaksu keskeytetään ja mRNA- rokottamaton työntekijä laitetaan kotiin odottamaan vuotta 2023, jolloin väliaikaisen pykälän olisi tarkoitus poistua. Potilasturvallisuus vaarantuu, kun useita koronapistoksia ottavat ammattilaiset saavat haittoja ja sairastelevat muulla tavoin, jolloin henkilöstöresurssit entisestään kärsivät. Potilasturvallisuus vaarantuu, kun rohkeimmat valitsevat terveyden ja lähtevät alalta kokonaan pois.


Minä tiedän ja te tiedätte, millainen mielivalta ja sekasotku kentällä on. Toisaalla pykälää ei noudateta lainkaan, toisaalla sitä ylitulkitaan. Pykälää myös mielivaltaisesti laajennetaan koskemaan henkilöitä, joita se ei koske. Ihmiset ovat joutuneet ruokailemaan puoli vuotta eri tiloissa muiden kanssa, tekemään töitä kopeissa ja heitä kohdellaan kuin spitaalisia. Tämä on todellisuutta. Toisaalta ammattilaisia on myös kotona ilman tuloja; kun ei ole rokotteita ottanut, eikä saa mistään koronaa, ei ulospääsyä ole. Kaiken lisäksi; kukaan ei edes tiedä, miten tämän pykälän noudattamista valvotaan.


Tuntuu aivan käsittämättömältä, että terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaiset lähettelevät toisilleen minigrip- pusseissa topsy- puikkoja, johon on säilötty koronaa sairastavan nenästä kaivettua eritettä. Tämä puikko sitten työnnetään omille limakalvoille ja yritetään sitten saada "virtaa passiin" ja sairastua uudelleen koronaan, että saataisiin taas tehdä puoli vuotta töitä. On aivan mielipuolista, mihin ihmiset on ajettu ja millaista nöyryytystä ihmiset joutuvat sietämään saadakseen tehdä työtä, johon ovat kouluttautuneet ja jonka osaavat tehdä. Tähän ei voi kyllä ihan oikeasti rehellisesti sanoa mitään muuta, kuin että VMP, vittu mitä paskaa. Suomessa vuonna 2022.


Monilla asiaa ulkopuolelta tarkastelevilla on hyvin yksioikoisia käsityksiä: Tottakai hoitajalla pitää olla kaikki mahdolliset rokotteet! Ei kannata hakeutua hoitoalalle, jos ei suostu ottamaan rokotteita! Aina voi vaihtaa alaa! Ei tämä vaikuta mitään terveydenhuollon resursseihin, aivan marginaalinen porukka! Ja niin edelleen. Hyvin, hyvin kapeakatseista, kylmää ja tietämätöntä ajattelua.


Ihan kuten influenssarokote, myös tämä uuden teknologian mRNA- pistos on ihmisen henkilökohtainen terveysvalinta. Sillä ei yksinkertaisesti ole mitään tekemistä potilasturvallisuuden kanssa, muuta kuin heikentävällä tavalla, kuten jo edellä kerroin. Sen tarkoitus on ehkäistä vakavan taudin oireita sen ottaneella henkilöllä. En tiedä, muistaako kukaan, mutta ihan oikeasti, korona ei ole missään vaiheessa ollut riski normaalikuntoiselle työikäiselle tai sitä nuoremmalle henkilölle. Poikkeuksia on aina, ja vakavasti voi nuorikin ihminen sairastua monella tavalla. Koronapiikki ei ehkäise tartuntoja ja joka väittää, että "kyllä se kuitenkin vähän saattaa ehkäistä", puhuu aivan täyttä palturia. Tällä pykälää 48a ei voida perustella. Se on fakta, että ihmisellä tulee olla oikeus päättää kehostaan ilman, että hänen toimeentulonsa on uhattuna. Aivan kuten potilaskin saa päättää itse omasta kehostaan, eikä häneltä evätä hoitoa sen vuoksi. En voi ymmärtää, miten kukaan sivistynyt ihminen voi olla käsittämättä tätä perustavaa laatua olevaa oikeutta?


Laki tuli voimaan helmikuussa 2022. Ei näin kamalia velvoitteita ole ollut (lukuunottamatta pykälää 48, joka ajoi itseni alalta pois v. 2018) suurimman osan tällä hetkellä sotealalla työskentelevien lähtiessä alaa opiskelemaan. Väistämättä käy niin, että alan vetovoima kärsii. Läheskään kaikki nuoret eivät ole valmiita ottamaan uransa aikana lähes sataa rokotetta. Normaalin rokotusohjelman mukaiset, perinteiset rokotteet eivät edellytä tällaista määrää pistoksia, sillä suurin osa tehosteista annetaan jo nuoruusiässä ja ne loppuvat siihen. Väistämättä tuleekin tätä kirjoittaessa mieleen, että kylläpä rokotebisnekset ovat löytäneet oikein kultamunia munivan hanhen; loputon määrä pistoksia ihmisiin "terveysturvallisuuden" nimissä. Sekä influenssa- että koronarokotteiden "teho" koostuu oikeastaan vain pelkistä uskomuksista. "Ilman näitä olisit saanut paljon kovemman taudin." Mutta mitä ihmettä? Itse en ole elämässäni ottanut ainoatakaan influenssarokotetta, enkä ole koskaan edes sairastanut influenssaa? Vaikka olenkin täydentävien hoitomuotojen kannalla, uskomushoitoja en kannata.


Me, jotka vastustamme tätä pykälää 48a, tiedämme olevamme perustellusti oikeassa. Vaikka mielivalta jyrää näiden perusteiden yli, me tiedämme sittenkin. Kun syksyn tullen painostus taas alkaa, pysähdy ihan oikeasti miettimään, mikä sinulle on arvokkainta? Työtä löytyy aina, terveyttä ei takaisin voi ostaa millään rahalla.


Ja päättäjille tiedoksi; tällä pykälällä olette tuhonneet tuhansien ihmisten elämän. Niin ammattilaisten, kuin potilaiden. Kehitysvammaisen, jonka omahoitaja on laitettu kotiin ilman palkkaa ja tuon kehitysvammaisen maailma menee täysin sekaisin, jolloin hän työllistää erittäin paljon töihin jääneitä. Vanhuksen, joka saa vielä vähän vähemmän aikaa ja hoitoa, kun useampi hoitaja kotihoidosta on laitettu puhelintyöhön ja loput kotiin. Ensiapua tarvitsevan, jota vastassa on kuukausi sitten valmistunut hoitaja 15 vuotta työtä tehneen kovan luokan ammattilaisen sijasta. Mitään näin idioottimaista sotealalla ei vielä koskaan ole nähty.


- Vapauden Heli -
910 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page